Home » De competitie

De marathoncompetitie is een initiatief van organisaties die al langere tijd oefenmarathons organiseren. In eerste instantie was er overleg waarin de data met elkaar werden afgestemd, zodat er niet twee wedstrijden in hetzelfde weekeinde werden gehouden. 

Het aantal wedstrijden nam toe en al gauw werd er gesproken over meer dan alleen het afstemmen van wedstrijden en werd er materiaal, mankracht en kennis met elkaar gedeeld. Een logische vervolgstap was het koppelen van einduitslagen zodat er een totaalklassement ontstond en dat maakt de competitie, inclusief een website, tot wat het op dit moment is. 

Belangrijk is wel het uitgangspunt dat het paardvriendelijke en veilige wedstrijden moeten zijn. Het plezier van de rijder kan nooit los gezien worden van het welzijn van het paard/de pony. 

Wat maakt de competitie tot een succes? 

  • Iedere organisatie organiseert zijn eigen wedstrijd. Dat kan betekenen dat de wedstrijden onderling kunnen verschillen maar allen hun eigen identiteit behouden. Uiteindelijk maakt dat voor de competitie niet uit, want de uitslagen per wedstrijd worden samengevoegd en dat maakt dat er een einduitslag wordt opgesteld.
  • De wedstrijden moeten de aangespannen sport promoten en zijn laagdrempelig en daardoor voor een ieder toegankelijk. Er wordt niet gewerkt met startkaarten en je hoeft ook niet aangesloten te zijn bij een vereniging. Er wordt niet gereden om winst/verliespunten en er volgt ook geen promotie/degradatie. 
  • De wedstrijden worden verreden onder de reglementen van de KNHS.
  • De uiteindelijke winnaar is diegene die in zijn/haar klasse de meeste punten heeft behaald, waarvan 2 met dressuur (de rubriek waarin de dressuur word gestart, word de klasse waarin men uiteindelijk mee kan doen aan de competitie er moeten 8 wedstrijden worden gereden in dezelfde klasse om mee te kunnen doen). Dit betekent dan ook dat je best alle wedstrijden mag rijden maar dat de beste 8 resultaten tellen voor de competitie. Ontstaat er  bij acht wedstrijden een ex-aequo dan zal er gekeken worden wie van de acht wedstrijden de meeste heeft gewonnen. Geeft dit nog geen verschil dan worden eventueel de 9e en 10e wedstrijd meegenomen. Je mag best minder wedstrijden rijden maar je komt dan niet voor in de einduitslag van de competitie.

 

 

Er wordt gestart in 8 verschillende klassen namelijk enkelspan, dubbelspan, vierspan en tandem en dat uiteraard gesplitst in pony’s en paarden. 

 

De site - www.marathoncompetitie.nl - zal de competitie volgen en de uitslagen per wedstrijd weergeven. Ook de tussenstand van de competitie wordt vermeld. De kampioenen van de competitie worden aansluitend aan de laatste wedstrijd gehuldigd.